Urinebuisvernauwing symptomen

Symptomen die kunnen voorkomen

De naam aandoening is urethrastrictuur. De symptomen die kunnen wijzen op een urinebuisvernauwing is dat je als eerste merkt dat je langer bezig bent met plassen. Of in steeds kortere stukjes plast en de urine naar buiten toe moet persen. Deze symptomen kunnen langzaam verergeren. Altijd buikpijn hebben is ook een veel gehoorde klacht. Dit komt doordat de blaas harder gaat samentrekken om te zorgen dat de urine toch door de urinebuis naar buiten kan.

Eventuele oorzaken

Een urinebuisvernauwing kan ontstaan door een beschadiging van het slijmvlies waarmee de urinebuis binnenin is bedekt. Een voorbeeld hiervan is dat je al fietsend hard op de stang van je fiets terecht komt. Hierdoor kan littekenweefsel ontstaan wat maakt dat de urinebuis vernauwt.

Andere oorzaken kunnen zijn een katheter die is geplaatst voor een operatie, geslachtsziekten of een ontsteking aan de penis of urinebuis. Een ontwikkelingsstoornis aan de urinebuis (urethra stenose) kan ook een oorzaak zijn van een vernauwing.
Urinebuisvernauwing behandeling

Er zijn verschillende behandelingen mogelijk voor een urinebuisvernauwing. Het ligt aan de lengte en plaats van de vernauwing. Een urinebuisvernauwing kan worden ingesneden of opgerekt worden. Bij een operatie wordt meestal een buisje gebruikt waarin een camera en een mesje zitten. De vernauwing kan hiermee rondom ingesneden worden. Daarna wordt een soort katheter ingebracht die er enige tijd in de urinebuis blijft zitten. Het kan ook zijn dat met een operatie het stukje plasbuis waar de vernauwing zit weggehaald wordt. Na een operatie kan het scrotum flink opzwellen en enige tijd gevoelig zijn.

Urinebuisvernauwing kan opnieuw ontstaan

Een urinebuisvernauwing is een lastige klacht, daar een vernauwing opnieuw kan ontstaan, ook na een behandeling. Meestal is de aanleiding voor een nieuwe vernauwing het opnieuw ontstaan van littekenweefsel.

Urinebuisvernauwing zelfdilatatie

urinebuisvernauwing

Donkere urine

zelf_2

Als de klachten vaak terugkomen kan het zijn dat mensen zelfdilatatie voor vernauwing van de urinebuis leren toe te passen. Deze zelfdilatatie schijnt goed te werken en niet al te pijnlijk te zijn.

Een urine zelftest bestelt u bij de online drogist!

Donkere Urine